Rezultatom suradnje između Javne ustanove “Park prirode Lastovsko otočje” i FLAG-a Južni Jadran nabavljen je radni brod modela Šibenik 800P koji je višenamjensko plovilo kroz  mjeru 1.1.  „Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. FLAG-a Južni Jadran“

Plovilo je nazvano po najsjevernijem otočiću Parka prirode Lastovsko otočje – Tajan na kojem se nalazi istoimeni svjetionik.

Samom događaju puštanja u funkciju višenamjenskog plovila “Tajan” nazočili su Ministrica poljoprivrede gđa Marija Vučković, ravnatelj uprave za ribarstvo Ante Mišura, Irena Jahutka načelnica sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije, zamjenik župana Joško Cebalo, Anita Jančić Lešić, načelnica Općine Lastovo, Mato Oberan voditelj FLAG-a Južni Jadran, predstavnik udruge ribara Antonio Đivoje, predstavnik lučke kapetanije i ostala zainteresirana javnost.

Nabavom višenamjenskog plovila sa svom potrebnom opremom od vitla za vađenje glomaznog otpada iz mora, do brane i skimmera s pripadajućom pumpom za potrebe sanacije onečišćenja naftom i uljima, eko akcije vršiti će se kontinuirano kroz godinu te će se omogućiti pravovremene i učinkovite intervencije uklanjanja i sprječavanja onečišćenja mora što dugoročno utječe na zdravlje ribolovnih resursa i ljudi kao njegovog korisnika, dajući dodatnu vrijednost gospodarskoj upotrebi mora.