FLAG Južni Jadran je u razdoblju od 15. do 18. studenoga za članove FLAG-a organizirao četverodnevno studijsko putovanje u Istru, Italiju i Sloveniju. Cilj putovanja bio je upoznati se s radom i glavnim aktivnostima domaćih i inozemnih lokalnih akcijskih skupina u ribarstvu te posjetiti primjere dobre prakse, odnosno projekte, koji su sufinancirani sredstvima iz fondova Europske unije; Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

Tako su članovi FLAG-a Južni Jadran bili u posjetu GAC FVG- Grupo di Azione Costiera Friulli Venezia Giulia u Trstu gdje su im Paolo Marchese i Paola Tamburlini prezentirali rad svoje lokalne akcijske skupine u ribarstvu koja je osnovana 2012. te iznijeli tijek svog razvoja od osnivanja do danas. Nakon toga su sudionici s gospodinom Robertom Momićem, predsjednikom LAGUR –a Istarski švoj i Mitjom Petričem (vlasnik obrta školjkarstva i ribarstva) posjetili Strunjanske soline i gradić Izolu gdje su se upoznali s primjerima dobre prakse FLAG LAS ISTRE.

Sudionici studijskog putovanja posjetili su Pazin gdje se nalazi sjedište LAGUR-a Istarski Švoj. Voditeljica projekta Iva Jekić je izložila tijek nastanka njihove lokalne akcijske skupine u ribarstvu te implementaciju pilot projekta „More od malih nogu“ koji je usmjeren na poticanje konzumacije svježe lokalne ribe i drugih morskih organizama u obrazovnim institucijama (jaslice, vrtići i osnovne škole). Posljednjeg dana putovanja sudionici su posjetili sajam ribarstva i ribarske opreme u Poreču – Crofish. Tijekom održavanja Sajma održavale su se različite tribine, specijalizirana predavanja i susreti partnera – ribara te aktivnosti približavanja proizvoda ribarstva turističkom tržištu i javnoj potrošnji u školama i vrtićima. Za sudionike putovanja je od posebne važnosti bilo predavanje Josipa Mucaka iz Uprave za ribarstvo o trenutnom stanju lokalnih akcijskih skupina u ribarstvu u Republici Hrvatskoj. Na studijskom putovanju je sudjelovalo 20 sudionika članova FLAG-a koji su izrazili zadovoljstvo samim tijekom putovanja, novouspostavljenim kontaktima te viđenim primjerima dobre prakse.