Brojni ljubitelji kamenica i dobrog vina u subotu 17.03.2018. godine su se okupili u Malom Stonu na manifestaciji ‘Dan malostonske kamenice’ kojom se tradicionalno obilježava blagdan sv. Josipa.

Svake godine na ovom je događaju prisutan sve veći broj posjetitelja, kako domaćih tako i stranih.

Centralnom događanju je  prethodila Informativno-edukativna radionica u Stonu, petak 16.03.2018. godine na kojoj su sudjelovali predstavnici Uprave ribarstva, školjkari i ribari Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici HOK- Ceha za ribarstvo, predstavnici FLAG-a Južni Jadran i predstavnici Savjetodavne službe.

Na radionici se raspravljalo o aktualnim temama iz ribarstva i marikulture, te su sudionici postavljali brojna pitanja na koja su dobili stručne odgovore.

Za istaknuti je rasprava o detaljima novog Zakona o akvakulturi, školjkari su najviše bili zainteresirani za dio koji se odnosi na dozvole koje će zamijeniti dosadašnje povlastice za obavljanje djelatnosti akvakulture.

Ribari su bili veoma zainteresirani za detalje koji se odnose na najavljene pravilnike vezane za obalne mreže potegače i male plivarice.

Predstavnici Uprave ribarstva ovom prilikom su naglasili da će se nastaviti dosadašnje potpore iz EU fondova, kroz planirane mjere za školjkare i ribare, kao i Državne potpore male vrijednosti i Kompenzacije za štete na ulovima koju uzrokuju sisavci.

Drugog dana događanja, u subotu 17.03.2018. godine, održan je sastanak pod presjedanjem Nikole Dobroslavića, župana DNŽ s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede na čelu s državnom tajnicom gospođom Marijom Vučković, predstavnicima jedinica lokalne samouprave, ravnateljima lučkih uprava, FLAG-a Južni Jadran i Savjetodavne službe.

Sastanak se održao na temu određivanja iskrcajnih mjesta koja će biti uvrštena u odluku Vlade RH na osnovu čega se očekuje nesmetani iskrcaj ribe na predloženim mjestima.

Nakon navedenog sastanka, održana je Svečana sjednica povodom manifestacije Dan malostonske kamenice, na kojoj su školjkari predstavili svoju Udrugu i projekte koji su u tijeku. Zaštita malostonske kamenice oznakom izvornosti je pri samom kraju, te će školjkari ovog kraja za nešto manje od dva mjeseca, imati prvi proizvod ribarstva u RH zaštićen ovakvom oznakom. Studija vezana uz rješavanje problema predacije posebno od orade (Sparus aurata) je također u završnoj fazi izrade. Nakon obrade podataka od strane Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, rezultati će biti upućeni Upravi ribarstva, koja će ih proslijediti Europskoj komisiji te na osnovu istih zatražiti odobrenje za isplatu obeštećenja za nastale štete hrvatskim školjkarima.

Uzvanici su dan završili degustacijom kamenica i kapljicom vrhunskog pelješkog vina.