Djelatnici FLAG-a Južni Jadran nazočili su tradicionalnom 24. Susretu ribara u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, koji se ove godine održao u Dubrovniku od 7. do 9. studenog.

Na susretu su tako osim ribara i školjkara sudjelovali i predstavnici Uprave ribarstva iz Ministarstva poljoprivrede, predstavnici Ministarstva mora prometa i infrastrukture, Ministarstva unutarnjih poslova, Obalne straže RH, Lučke kapetanije, Instituta za oceanografiju i ribarstvo, te dužnosnici Hrvatske obrtničke komore i Ceha za ribarstvo i akvakulturu kao i ostali ključni dionici usko vezani sa sektorom ribarstva.

Na ovogodišnjem susretu su se održala tri panela sa zanimljivim temama:  „Aktualno stanje i perspektive hrvatskog ribarstva i akvakulture“, „Operativni program za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020.“, te „Inspekcijski nadzor u ribarstvu“.

Sudionici ovih panela su bili predstavnici nadležnih ministarstava i institucija važnih za ovu struku, kao i vodstvo Ceha ribarstva i akvakulture Hrvatske obrtničke komore. Na prvom panelu je sudjelovao i gosp. Mato Oberan, voditelj FLAG-a Južni Jadran, član Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a, te predsjednik Ceha za ribarstvo DNŽ, a na panelu vezanom uz OPPR 2014.-2020. predstavnik ispred FLAG mreže je bio gosp. Ante Sladoljev.

Poslije svake panel rasprave uslijedila su pitanja od strane ribara od kojih su najzanimljivija  između ostalog novi OPPR, pitanje uređenja luka i iskrcajnih mjesta, problem predacije orade na uzgojnim instalacijama, problem lučica koje su namijenjene sportskim ribolovcima i uloga LAGUR-a. Neki od ovih problema su uvršteni u zaključke 24. Susreta ribara, uz pozitivne naznake rješavanja istih od strane nadležnih.

Ovogodišnji Susret ribara je kao i prethodnih godina bio prilika za razmjenu iskustava, novih ideja i ostvarivane suradnje između svih dionika u ribarstvu.